Zgodovina

Lisjaki maribor skupinska

Reprezentanti – bivši Lisjaki

Naš največji as, Jan Muršak, se je od reprezentančnega dresa in naziva kapetana reprezentance žal poslovil, še vedno pa Risi ostajajo; najboljši golman francoske lige, Matija Pintarič, član Pingvinov iz Bremerhavena, ki nastopajo v ligi DEL, Miha Verlič, najboljši strelec Risov na zadnjem svetovnem prvenstvu in član drugih Pingvinov iz Pittsburgha, Jan Drozg in branilec, ki trenutno nastopa za HK SŽ Olimpijo, Miha Štebih. Na vrata reprezentance trka tudi član Bikov iz Salzburga, Aljaž Predan, ki je za slovensko reprezentanco odigral nekaj pripravljalnih tekem.

Jan Muršak

Lisičke – najuspešnejši ženski hokejski kolektiv v Sloveniji

Ekipa članic je najuspešnejša ženska hokejska ekipa v Sloveniji. S šestnajstimi osvojenimi naslovi državnih prvakinj in novo mlado generacijo igralk, ki trenirajo pri Lisjakih in bodo v prihodnosti krojile vrh slovenskega ženskega hokeja, Lisičke ostajajo nosilni steber ženskega hokeja v Sloveniji.

Vizija kluba

Želimo biti najboljši, dati otrokom nekaj več, kot si sploh znajo predstavljati, jim pomagati odrasti stran od pasti sodobnega odraščanja ter jih navdušiti za šport in športno življenje. Kot največji hokejski klub v severovzhodni Sloveniji si prizadevamo za množičnost in popularizacijo hokeja v regiji. Čim več otrok želimo navdušiti, po našem prepričanju, za najboljši šport na svetu in tako seveda okrepiti naš mladinski pogon.

Hokejski in osebnostni razvoj članov in članic nam je na prvem mestu, saj si v prihodnosti želimo kakovostnega in na najvišjem nivoju konkurenčnega članskega moštva, sestavljenega iz večinsko domačih igralcev.

Jan Muršak

Jan Muršak je v Mariboru igral do 16-ega leta, ko je odšel na Češko. Po dobri sezoni je bil izbran s strani Detroita, ki je želel, da se preizkusi v nižjih ligah v Severni Ameriki. Dve leti je Muršak igral v mladinski ligi OHL, nato podpisal triletno pogodbo z Red Wingsi, pri 20 letih pa dobil priložnost, da zaigra v ligi AHL. Pri Grand Rapids Griffinih je igral dve leti, ko je bil vpoklican v klub Detroit Red Wings. Debitiral je 28. decembra 2010 proti klubu Colorado Avalanche. V svoji karieri je zastopal barve svetovno znanih klubov kot so CSKA Moskva, Torpedo Nizhny Novgorod, Frölunda HC in SC Bern.

ČLANSKO MOŠTVO PRVAK MEDNARODNE SLOHOKEJ LIGE LETA 2010

Sezona 2009/10 je v zgodovini mariborskega hokeja najuspešnejša sezona. Pod strokovnim vodstvom Pavleta Kavčiča so člani prvič v zgodovini osvojili prvo mesto v Slohokej ligi za člane, prav tako so se člani že drugič v zgodovini uvrstili na tretje mesto državnega prvenstva, članice so enajstič osvojile naslov državnih prvakinj, mladinci so zasedli četrto mesto, kadeti so bili srebrni, dečki bronasti in mlajši dečki zlati.

2023
Lisičke osvojijo šestnajsti naslov državnih prvakinj
S šestnajstim naslovom državnih prvakinj se Lisičke izenačijo po številu naslovov državnih prvakov z NK Maribor in Odbojkaricami Branika. Po uspehu se vodstvo kluba odloči da se Lisičke pridružijo razširjenemu avstrijskemu prvenstvu za ženske (1. Damen Eishockey Bundesliga – DEBL).
2019
Novi začetki, nova usmeritev
S pričetkom sezone 2019/20 vodenje kluba prevzame Mitja Robar. Od takrat se je oblikovala nova vizija kluba s poudarkom na razvoju domačih igralcev in trenerjev, vzpostavila nova identiteta kluba, spremenila se je celotna grafična podoba, število članov kluba pa raste iz sezone v sezono.
2015
Projekt Hokejski center Maribor
Leta 2015 se je pričel projekt Hokejski center Maribor, Hokejsko drsalni klub Maribor pa je dobil mednarodni pridih. S prilivom mladih mednarodnih hokejistov, ki so zapolnili vrzeli v mladinskem pogonu, so se pričeli zametki uspeha sezone 2018/19, ko so mladinci osvojili drugo mesto v državi, kadeti pa so na Mednarodnih igrah šolarjev v Lake Placidu osvojili bronasto medaljo.
2012
Razpad Slohokej lige
Po razpadu Slohokej lige je klub potreboval čas za reorganizacijo in ponovno postavitev zdravih temeljev. V teh letih so mladinci enkrat osvojili tretje mesto v državi.
2010
Največji uspehi članskega moštva
S sezono 2007/08 se je pričelo najboljše obdobje članskega hokeja v Mariboru doslej. Začelo se je z dvojnim izpadom v polfinalu slovenskega članskega državnega prvenstva v sezonah 2007/08 in 2008/09. Sledeča sezona pa je v zgodovini mariborskega hokeja najuspešnejša sezona. Pod strokovnim vodstvom Pavleta Kavčiča so člani prvič v zgodovini osvojili prvo mesto v Slohokej ligi za člane, prav tako so se člani že drugič v zgodovini uvrstili na tretje mesto državnega prvenstva, članice so enajstič osvojile naslov državnih prvakinj, mladinci so zasedli četrto mesto, kadeti so bili srebrni, dečki bronasti in mlajši dečki zlati. Sledili sta še dve uspešni sezoni pod vodstvom Murajice Pajiča. V sezoni 2010/11 so člani osvojili bronasto medaljo v Slohokej ligi, v sezoni 2011/12 pa bronasto medaljo v državnem prvenstvu.
1998
Vlogo glavnega trenerja prevzame priznani hokejski strokovnjak Vladimir Švejda
V sezoni 1998/99 je vlogo glavnega trenerja Hokejskega kluba Maribor prevzel priznani hokejski strokovnjak Vladimir Švejda, ki je v klubu deloval vse do sezone 2005/06, ko je na trenerski stolček sedel Zvonko Čeh. Po sezoni vodenja članske ekipe ga je pred začetkom sezone 2006/07 na njegovem mestu nasledil Slovak Jozef Petho, klub pa se je preimenoval v hokejsko drsalni klub Maribor.
1993
Pričetek celostne podobe Mariborskih Lisjakov
V sezoni 1993/94 se je z idejnim vodjo Andrejem Verličem začel ponoven razvoj hokeja na ledu v Mariboru. Mariborski hokejisti so to sezono zaigrali v prvi slovenski ligi in so zasedli šesto mesto. Pričela se je uveljavljati celostna podoba »Mariborski lisjaki«. Ekipa hokejske šole je prvič v zgodovini v državnem prvenstvu osvojila bronasto medaljo. V sezoni 1996/97 je ekipa hokejske šole v državnem prvenstvu ponovno osvojila bronasto medaljo, ekipa dečkov pa se je uvrstila med štiri najboljše v Sloveniji. Prihodnjo sezono je Hokejski klub Maribor pod imenom »Protonavto« dosegel največji uspeh v zgodovini hokeja na ledu v Mariboru. Članska ekipa se je uvrstila na prvo mesto skupine »B« državnega prvenstva, kar je pomenilo skupno peto mesto med devetimi ekipami. Hokejski klub Maribor je imel dobre pogoje za delo in razvoj. V slovenskem prostoru je veljal za dobro organiziran in stabilen športni kolektiv.
1991
Ustanovitev Mariborske hokejske lige – MHL
V sezoni 1984/85 je pod vodstvom Štefana Smeta, takrat imenovani Hokejski klub »Avtoprevoz«, osvojil 1. mesto v drugi zvezni ligi. Že naslednjo sezono je hokejski klub Maribor nastopal v prvi zvezni hokejski ligi. Ob praznovanju šestdesete obletnice Železničarskega športnega društva Maribor leta 1987 so v hokejskem klubu zastavili svoj tretji vzpon z geslom: »Čim več mladih, lastnih igralcev, strokovno delo, trezna športna politika, primerna družbena podpora in dobri pogoji dela.« V sezoni 1991/92 je z namenom popularizacije hokeja v Mariboru ustanovljena mariborska hokejska liga – MHL.
1974
Izgradnja umetne ledene ploskve
Hokejski klub v Mariboru se je imenoval »Polet« in je po letu samostojnega delovanja postal član Železničarskega športnega društva. Moštvo je nato nastopalo v slovenski hokejski ligi. Do leta 1963 so hokej na ledu igrali na drsališču ob Tržaški cesti. Leta 1974 je bila v Mariboru zgrajena umetna drsalna ploskev. Od omenjenega leta pa vse do 1976 so Mariborski hokejisti nastopali v slovenski ligi, naslednji dve leti pa v takratni drugi zvezni ligi. V sezoni 1977/78 se je ekipa pod takratnim imenom »Stavbar« uvrstila na drugo mesto. Do leta 1984 je hokej v Mariboru ponovno životaril.
1949
Pričetki hokeja na ledu v Mariboru
Kljub pomanjkanju drage opreme so hokejisti v okviru možnosti marljivo trenirali, za resnejše tekmovanje pa v tistem času ni bilo možnosti zaradi milih in kratkih zim. V okviru smučarskega kluba sta pred drugo svetovno vojno delovali sekciji za drsanje in hokej na ledu. Posamezni člani so se udeleževali prvenstev v umetnostnem drsanju. Drsalci so priredili tri izredno uspešne drsalne revije, na katerih so dosegali za tedanje razmere dobre rezultate. Po osvoboditvi je bila prva tekma v hokeju na ledu odigrana februarja 1949 na Treh ribnikih.